Dynia- czy osoby z insulinoopornością mogą ją spożywać?

Dynia- warzywo jesieni. Czy należy ją wykluczyć z diety w insulinooporności?

Sezon jesienny na pewno kojarzy się wszystkim z dynią. Na każdym kroku widzimy przepisy na placuszki, muffinki, ciasta, naleśniki czy musy z dynią. Niestety osoby z insulinoopornością często boją się używać tego warzywa w swojej kuchni. Czy słusznie?

Dynia posiada wysoki indeks glikemiczny – 75 ( to znaczy, że powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi po jej spożyciu), ale niski ładunek , gdyż  100g dyni to tylko 5-6 g węglowodanów przyswajalnych. Co oznacza, że nie spowoduje zwiększonej potrzeby wyrzutu insuliny. Oczywiście nie wolno od razu spożywać jej codziennie i w dużych ilościach, ale może być cennym składnikiem naszej diety.

Jak i z czym jeść dynię?

  • Nie jeść dyni samodzielnie, a łączyć ją z innymi warzywami o niskim indeksie i ładunku glikemicznym np. surowymi warzywami ( obliczenia na dole)
  • Dodawać ją do pełnoziarnistych produktów o niższym indeksie np. komosy ryżowej, amarantusa, makaronu al dente, kaszy pęczak- co spowoduje zrównoważenie indeksu
  • Łączyć dynię z produktami tłuszczowymi jak pestki, orzechy, oliwa – dodatkowo tłuszcz pozwoli na lepsze wchłanianie karotenoidów zawartych w dyni
  • Łączyć dynię z produktami białkowymi jak mięso, ryby czy warzywa strączkowe
  • Lepiej dynię ugotować na parze niż upiec ( ma wtedy niższy indeks)

Przykładowe danie z dynią:

Duszony indyk, komosa ryżowa z dynią i kurkumą, świeże warzywa

Składniki :

Składnik Gramatura (g) Węglowodany przyswajalne Udział {eb2d16572e3b68620d5ddd38a8eb5f05ce3ed2f2c749446c0e05f7af90bb7e24} węglowodanów w posiłku Indeks glikemiczny Indeks glikemiczny dla poszczególnych ilości
Pierś z indyka 100 0 0 0 0
Oliwa z oliwek 8 0 0 0 0
Komosa ryżowa 50 28,5 71,2 35 25
Dynia 100 4,5 11,2 75 8,4
Pomidor 100 2,4 6 15 0,9
Papryka 100 4,6 11,6 15 1,7
Całość węglowodanów przyswajalnych : 40g
Indeks glikemiczny potrawy: 36 (niski)
Ładunek glikemiczny: 14,5 (średni)

Widzimy, iż dodatek dyni nie spowodował podniesienie indeksu glikemicznego potrawy.

Inne korzystne właściwości dyni:

  • Jest świetnym źródłem karotenu, luteiny, zeaksantyny- chroni wzrok przed promieniami UV a także zwalcza wolne rodniki
  • Jest skarbnicą witamin z grupy B ( B1, B2, PP) co korzystnie wpływa na układ nerwowy
  • Zawiera dużo potasu i magnezu wspierając pracę układu krwionośnego
  • Wspomaga układ odpornościowy dzięki zawartym antyoksydantom ( karotenoidy, witamina A)
  • Jest lekkostrawna i niskokaloryczna ( 30 kcal/100g)

Podsumowując osoby z insulinoopornością nie muszą się obawiać dyni , jeśli jedzą ją z głową.

 

Bibliografia

  1. Zawartość składników mineralnych w owocach pięciu odmian dyni olbrzymiej. Niewczas J. 2005
  2. Owoce i warzywa jako źródła naturalnych przeciwutleniaczy.  Borkowska J. 2003

 

 

Podobne artykuły