Niskowęglowodanowe spaghetti z cukinii
A gdyby tak tradycyjny pszenny makaron zastąpić cukinią?
Często osoby z insulinoopornością po zjedzeniu makaronu czy to pełnoziarnistego czy też ugotowanego al dente czują się bardzo senne i mają poważny spadek energii, mroczki przed oczami. Jest to spowodowane zbyt gwałtownym wyrzutem insuliny w odpowiedzi na dużą dawkę węglowodanów w posiłku. Zauważyłam, że zdecydowana większość osób największe spadki ma właśnie po makaronie a nie np. po ryżu czy kaszy. Myślą, że będą musieli zrezygnować z ulubionego dania jakim jest spaghetti a można cieszyć się jego smakiem bez poczucia późniejszego zmęczenia. Wiadomo, ze cukinia nie zastąpi nam w 100{eb2d16572e3b68620d5ddd38a8eb5f05ce3ed2f2c749446c0e05f7af90bb7e24} makaronu, ale warto spróbować 🙂
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Potrzebujemy do niego:
- 200 g cukinii obranej obieraczką na wstążki
- 120 g mielonego mięsa z indyka
- mała cebula
- pół papryki
- gałązka selera naciowego
- duży pomidor lub przecier pomidorowy
- łyżka oliwy
- natka pietruszki
- zioła prowansalskie, zioła włoskie
- dodatkowo: pestki dyni, słonecznika, sezamu
Obieraczką do warzyw obrać cukinię, aby powstały wstążki, przelać je wrzątkiem. Mięso podsmażyć na cebulce, po chwili dodać pokrojone warzywa i wszystko dusić aż będą miękkie i odparuje nadmiar wody. Doprawić ziołami. Na talerzu posypać obficie natką pietruszki i ulubionymi pestkami.
Porcja dostarcza nam:
kcal | 318 |
białko | 32 |
tłuszcz | 10,5 |
węglowodany przyswajalne | 18 |
indeks glikemiczny | 20 (niski) |
ładunek glikemiczny | 4 (niski) |