Sałatka z tofu i kaszą gryczaną
Szybka sałatka, która z powodzeniem może stanowić obiad, lunchbox czy kolacje. Posmakuje zarówno wegetarianom jak i mięsożercom. Dostarcza sporą porcję białka, wartościowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Syci na długo i świetnie sprawdza się jako danie do pojemnika. Idealna dla osób z insulinoopornością, cukrzycą- ma niski indeks glikemiczny.
Do jednej porcji potrzebujemy :
- pół kostki bazyliowego tofu
- 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
- 2 gałązki selera naciowego
- pół mniejszej papryki
- pół mniejszego ogórka
- łyżka oliwy z oliwek
- zioła do sałatek
- curry, papryka słodka
Kaszę ugotować a pod koniec dodać curry i paprykę słodką. Tofu pokroić i podsmażyć na oliwie. Warzywa pokroić, wymieszać z przyprawioną kaszą i tofu. Posypać ziołami do sałatek.

Wartość odżywcza porcji
| kcal | 388 |
| białko | 21,6 |
| tłuszcz | 16,7 |
| węglowodany przyswajalne | 35,4 |
| indeks glikemiczny | 45,2 |
| ładunek glikemiczny | 16 |
