
Podobne artykuły

Kaszanka. Hit czy kit?
Czy warto jeść kaszankę? Wiele osób nie przepada za jej smakiem i jest uprzedzona, ponieważ w jej skład wchodzi krew. Problem z jedzeniem krwi jest głównie czysto psychologiczny, nawet osoby które nigdy jej nie spróbowały twierdzą, że jej nie lubią. Obecność w kładzie kaszanki krwi odpowiada, że staje się ona bardzo wartościowym produktem bogatym w…

Niskowęglowodanowy mazurek Wielkanocny z niskim IG
Święta Wielkanocne bez mazurka ? Nie ma szans, dlatego przygotowałam niskowęglowodanową wersję z pastą sezamową i serkiem mascarpone. Taki mazurek będzie miał niski indeks glikemiczny i osoby z insulinoopornością, cukrzycą, kobiety z PCOS będą go mogły włączyć do swojej diety na święta bez obaw o gwałtowne skoki cukru we krwi. Jednak należy uważać bo ciasto…

Cukier w składzie produktu. Można czy nie?
Widzisz w składzie produktu cukier. Co robisz? Odkładasz produkt, czy się nie przejmujesz i go bierzesz? Po pierwsze zależy o jakim produkcie mowa. Jeśli weźmiemy jogurt ( owocowy), gdzie na trzecim lub czwartym miejscu jest cukier i na 100 g produktu mamy go np. 12 g ( czyli ponad 2 łyżeczki) to taki produkt…

Brownie z jagodami z niskim indeksem glikemicznym
Mocno czekoladowe brownie z jagodami ✔z niskim indeksem glikemicznym ❌bez cukru ❌bez glutenu ❌bez laktozy . W środku czerwona fasola i mąka gryczana . Słodzone erytrolem, mocno czekoladowe ?? Brownie robi się w jednej misce dosłownie w 3 minuty , także nawet przy braku czasu można wyczarować takie cudo . ❌ciasto jest słodzone erytrolem ,…

Pełnoziarnisty tort kawowy
Masz zdiagnozowaną cukrzycę lub insulinooporność, a masz ochotę na zdrowy tort? Przedstawiam jeden z lepszych przepisów na pełnoziarnisty tort o smaku kawy idealny na wszelkie specjalne okazje. Biszkopt przygotowałam z mąki pełnoziarnistej i posłodziłam ksylitolem. Masa klasyczna ze śmietanki i mascarpone. Jeśli chcesz natomiast obniżyć jego kaloryczność mascarpone zastąp serkiem śmietankowym typu bieluch. Przepis (…

Ukryty cukier w produktach spożywczych
Każda osoba z cukrzycą zdaje sobie sprawę , że cukier znajduje się w słodyczach, wszelkiego rodzaju ciasteczkach, batonikach, czekoladzie czy deserach. Jednak producenci aby poprawić smakowitość, konsystencję czy wydłużyć datę przydatności swoich wyrobów dodają cukier do innych produktów, które cukru zawierać nie powinny. Są to tak zwane cukry wolne, DODANE w procesie produkcji czy przetwarzania…