|

Kakaowe ciasteczka z fasoli z niskim indeksem glikemicznym

Ciasteczka z fasoli


✔️
z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym
✔️bez cukru
✔️z białkiem roślinnym
✔️dla cukrzyków i osób z insulinoopornością

Kakaowe ciasteczka, które zaspokajają ochotę na słodkie rzeczy. Są naturalne, bez dodatku cukru, dodatkowo z porcją błonnika pokarmowego. Świetnie sprawdzają się u osób, które często szukają słodkich smaków i sięgają po słodycze. Podstawę ciasteczek stanowi czerwona fasola i płatki owsiane.


Przygotowanie ich to jakieś 5 minut pracy, czyli tak jak lubię najbardziej.


➡️Co potrzebujemy?
✔️pół puszki fasoli czerwonej
✔️40 g płatków owsianych (3 łyżki)
✔️10 g wiórek kokosowych (łyżka)
✔️15 g suszonej żurawiny (łyżka)
✔️4 g kakao ( łyżeczka)
✔️jajko
✔️pół jabłka
✔️pół łyżeczki proszku do pieczenia
✔️słodzidło, u mnie stevia @intenson.pl


➡️Możecie dodać posiekane orzechy, płatki migdałów lub pestki słonecznika. Ważna jest baza : fasola, jajko, kakao. Zamiast płatków można dodać po prostu mąkę.


➡️Fasolę odsączyłam, zblendowałam z jajkiem, kakao, proszkiem i stevią. Następnie dodałam płatki, wiórki, żurawinę i pokrojone jabłko. Wszystko wymieszałam łyżką i uformowałam ciastka na blaszce. Piekłam 20 minut w 180 stopniach.


➡️Wartość odżywcza całości :
kcal: 473
białko : 20 g
tłuszcz : 16 g
węglowodany : 66 g

➡️Wartość odżywcza 3 szt:
kcal : 155
białko: 6.7 g
tłuszcz : 5 g
węglowodany : 22 g
IG : 52
ŁG: 6

Podobne artykuły